Epidemiologi masalah penggunaan alkohol di Malaysia/Global.
Penyakit-penyakit
berkaitan dengan alkohol dan kecederaan merupakan satu masalah yang
baru terhadap kesihatan, sosial dan ekonomi. Di seluruh dunia,
pengambilan bir, wain dan spirit semakin meningkat.
Menurut
World health Report 1991, Malaysia merupakan salah sebuah negara yang
tinggi penggunaan alkohol. Penyakit-penyakit yang berkait rapat dengan
penggunaan alkohol seperti sirosis hepar dan kanser semakin meningkat.
Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 1996 mendapati prevalen “alkohol abuse / alcohol dependence” adalah 11%, majoriti adalah lelaki. 90% purata umur pengambilan alkohol adalah 22 tahun.
Minuman alkohol / minuman beralkohol
Minuman
beralkohol, biasanya dikenali juga sebagai minuman keras, atau arak.
Minuman ini boleh memabukkan dan boleh menimbulkan kesan ketagihan
(addiction) dan pergantungan (dependance).
Minuman
alkohol juga tergolong sebagai sejenis dadah, oleh kerana ia dapat
memberi kesan keatas sistem saraf pusat/sistem otak dan juga kesan
terhadap tubuh badan peminumnya.
Jenis - jenis minuman alkohol.
Di dalam pasaran terdapat berbagai jenis minuman alkohol / minuman beralkohol yang dipasarkan. Di antaranya adalah:
– ‘Liquor’: iaitu yang terdiri dari jenis-jenis seperti vodka, whisky.
– ‘Bir’ : iaitu yang terdiri dari dari jenis-jenis seperti shandy, bir, stout.
Di
samping itu juga terdapat minuman beralkohol yang digunakan secara
tradisional di beberapa tempat di negara kita. Sebagai contoh adalah
minuman todi dan minuman samsu yang popular di kalangan masyarakat India di negara kita. Selain dari itu terdapat juga minuman air tuak dan minuman air tapai yang popular di beberapa tempat di negara kita.
air tuak dan minuman todi |